In een theaterzaal staat een diverse groep makers en presentatrice die een van hen interviewt met een microfoon. In de groep zijn meerdere rolstoelgebruikers. Op de achtergrond is een projectiescherm met een groot blauw beeld met daarop de tekst: Creative Access Lab.

Hoe maken we theater radicaal toegankelijk?

Van 13 mei tot en met 5 juni organiseren Toneelschuur Producties en New Pack Inclusion Creators het eerste Creative Access Lab. Zeventien makers, met en zonder beperking, gaan daar aan de slag om hun werk radicaal toegankelijk te maken. Drie weken lang kunnen zij duiken in een speciaal gecreëerd laboratorium, met als doel de drempels van theater verlagen voor mensen met een beperking.

Tijdens de opening van het Creative Access Lab ontmoeten we de organisatoren en makers, en krijgen we twee inkijkjes in wat Creative Access eigenlijk is. Eliane Baudet, directeur van New Pack Inclusion Creators, omschrijft het als ‘iets toegankelijk maken met creative middelen’. Gedurende de hele avond komen er verschillende voorbeelden aan bod over wat dit soort creatieve middelen kunnen zijn. Er wordt al veel gedaan aan het toegankelijker maken van theater, onder andere door middel audiodescriptie en het inzetten van gebarentolken, of het toegankelijk maken van een theater voor rolstoelgebruikers, maar hoe kan de drempel nog meer verlaagd worden en theater een inclusievere plek worden?

"Don’t invite us to the table, set it with us"

Garry Robson

Garry Robson, theatermaker en ‘inclusiepionier’ uit Groot-Brittanië, vult een deel van de opening met een geschiedenis van theater met een beperking en de ontwikkelingen in de afgelopen decennia. Hij begint – net zoals moderator Reineke Jonker, met een omschrijving van zijn uiterlijk: wat voor haar heeft hij, hoe oud is hij ongeveer, wat voor kleding heeft hij aan? Zo’n omschrijving geeft de mensen met een visuele beperking in het publiek een beeld van wie er praat.

– Juliette Georges / Theaterkrant

Lees hier het volledige artikel

Lees ook

Een zwartwit foto laat een zangeres zien die met zichtbare emotie en handgebaren iets uitdrukt. Links op de achtergrond is vaag een gitarist te zien die haar begeleidt.

VR Innovatie in het theater

We zien een theaterbeeld met, op een podium, een groene bank en aan weerszijden twee groene stoelen. Daarop zitten 4 personen die met elkaar in gesprek zijn. De meest linker persoon spreekt door een microfoon. Daarnaast staat een gebarentolk het gesprek te vertalen. Op de achtergrond is een groot projectscherm zichtbaar met grote gele letters waar NFTPRO 5 & 6 september 2024 op staat.

We moeten ons horende, ziende en lopende publiek een beetje opvoeden

Drie personen met de handen omhoog staan in blauw licht op het podium. De handen omhoog alsof ze zweven en iets omhelzen. Alle drie een microfoon voor zich. Naast staan hen verschillende rekwisieten.

De opkomst van theater met gebaren