We zien een theaterbeeld met, op een podium, een groene bank en aan weerszijden twee groene stoelen. Daarop zitten 4 personen die met elkaar in gesprek zijn. De meest linker persoon spreekt door een microfoon. Daarnaast staat een gebarentolk het gesprek te vertalen. Op de achtergrond is een groot projectscherm zichtbaar met grote gele letters waar NFTPRO 5 & 6 september 2024 op staat.

We moeten ons horende, ziende en lopende publiek een beetje opvoeden

In Toegankelijkheid: samenwerking met/zonder beperking op NTF Pro gingen panelleden afgelopen donderdag met elkaar in gesprek over toegankelijkheid in het theater. Vorig jaar werd er gesproken over de toegankelijkheid van theaterzalen en volgend jaar volgt er een gesprek over het bereiken van publiek. Vandaag gaat het over de samenwerkingen tussen makers met en zonder beperking. Hoe kunnen we daarin meer inclusie creëren en hoe zorgen we voor meer representatie op de vloer? Waar staan we nu en waar willen we heen?

Het gesprek werd gemodereerd door Tom Dello. De uitgenodigde sprekers zijn bruggenbouwers Erika Zeegers (cultuurverbinder en adviseur voor Oerol), Eliane Baudet (oprichter van New Pack Inclusion Creators), Boaz Blume (deaf performer en vertaler gebarentaal) en Alicia Hoost (performer en toegankelijkheidsexpert cultuur en erfgoed). Ook aanwezig is gebarentolk Winnie de Beer, die vertolkt voor Blume. Verder introduceren sprekers zichzelf, naast het noemen van hun naam of functie, ook met korte visuele beschrijvingen van zichzelf, ten behoeve van slechtziende en blinde aanwezigen, zoals Hoost.

"Er is sprake van een cultuurverschil en mensen gaan nog te veel vanuit hun eigen perspectief aan de slag"

Alicia Hoost

Het gesprek draait met name om het Creative Access Lab, een traject opgezet in samenwerking met de Schuur, waar alle sprekers bij betrokken zijn.

Baudet licht toe dat het lab het resultaat is van een tot nu toe vierjarige samenwerking met de Schuur, met als doel de Schuur inclusiever te maken. Het lab was een drieweekse snelkookpan waarin makers met en zonder beperking samenkwamen om na te denken over en te werken aan vormen van toegankelijkheid en inclusie.

Een van de drijfveren van dit drieweekse traject was het samenbrengen van de mensen om wie het gaat. Dat blijkt een terugkerende conclusie: betrek mensen met een beperking niet alleen bij het gesprek over toegankelijkheid en inclusie, maar laat hen de leiding nemen.

– Iris Spanbroek / Theaterkrant

Lees hier het volledige artikel 

Lees ook

Een zwartwit foto laat een zangeres zien die met zichtbare emotie en handgebaren iets uitdrukt. Links op de achtergrond is vaag een gitarist te zien die haar begeleidt.

VR Innovatie in het theater

Drie personen met de handen omhoog staan in blauw licht op het podium. De handen omhoog alsof ze zweven en iets omhelzen. Alle drie een microfoon voor zich. Naast staan hen verschillende rekwisieten.

De opkomst van theater met gebaren

Garry, gekleed in knalrode hoody, kijkt glimlachend naar iets schuin omhoog voor hem. Op de achtergond zijn vaag enkele mensen op een tribune te zien die naar hetzelfde lijken te kijken als Garry.

Garry Robson In Memoriam